FORGOT YOUR DETAILS?

Wasteland, prva RPG igra za Commodore 64

by / subota, 01 novembra 2014 / Published in Blog

Davne 1988 godine kada je internet jos bio mreza za vojne upotrebe, firma Electronic Arts objavila je, po mom misljenju prvu u istoriji RPG igricu na skromnoj masini sa 64kb RAM memorije, pogadjate, naravno Commodore 64.
Mali broj igrica moze se opisati kao epske, a Wasteland (prevod: Pustoš) je jedna od njih. Dugo vremena je smatrana najboljom RPG igrom ikad napravljenom za jedan racunar, Commodore 64 ili bilo koji drugi. Vecina RPG igara u toku same igre vas primorava da pravite izbore za vaseg lika koji drasticno menjaju tok igre. Neke igre vas vode putanjom koja dozvoljava vrlo malo a nekad skoro ni malo devijacija. Neke koriste brdo sjajne grafike i zvucnih efekata da vas odvoje od cinjenice da igra sama po sebi i nije nesto dobra. Wasteland je cist RPG od samog starta, bez zvona i praporaka. 🙂

wasteland za  commodore 64

wasteland za commodore 64

Kako krece prica? Svet je doziveo nuklearni holokaust. Radioaktivne zone prekrivaju planetu. Samo mali broj bastiona civilazacije postoji na planeti. Vodjstvo pripada onima sa najvecim i najjacim oruzjem. Religiozni zeloti, bande, gangsteri, roboti ubice, kiborzi… a pustinjski rendzeri. Osnovani u vasem regionu, ubrzo posle raspada, oni su grupa osvetnika koji nastoje da nametnu svoj zakon i red u oblast. Cilj igre je da se unisti baza gde se proizvode roboti ubice koje srecete kasnije u igri, ali bukvalno u mogucnosti ste da potrosite nedelje istrazivajuci okolno podrucje i zavrsavajuci mnostvo sporednih kvestova (istraga)..

Gradjenje lika unutar igre je lako. Dodajete poene u statistiku, birate vestine. Izbor izmedju 4 lika. Nemam minimalnih zahteva, nema nerviranja oko izbora klase opreme. Bilo koji lik moze da nauci bilo koju vestinu, koristi bilo koju vrstu opreme. Napredak izmedju oblasti je je balansirana odlicno. Dokle god ne jurite i preskacete predaleko napred, stvari nisu preteske. Borba je relativno prosta. Kontrole su jednostavne i lako razumljive. Postoji samo jedna mala mana u borbi a to je da protivnici mogu da se krecu dijagonalno i mogu da se pomeraju i na kvadrat na kojem se vi nalazite, a vi ne mozete da radite nista od toga. Ali to su na kraju obicne trivijalnosti imajuci u vidu lakocu sa kojom prevazilazite svaku prepreku koja se pred vas postavi.

Postoji vise resenja za skoro svaku situaciju, u zavisnosti od toga kako je napravljen i koliko je napredovao vas lik. Takodje postoji vise nacina za unapredjivanje vestina i atributa. Prometicete da vreme tece razlicito u zavisnosti od toga gde se nalazite. Prelazak sa polja na polje na mapi traje duze nego prelazak sa polja na polje u gradu, sto opet traje duze nego prelazak sa polja unutar zgrade.

wasteland

wasteland

Igru dobijate sa knjigom paragrafa, sekcije koju vas igra povremeno tera da citate. Vecina je samo u svrhu kreiranja ambijenta, ali ponekad moze sadrzati i korisne informacije. Neki od paragrafa iz price, koji nisu u vezi sa igrom, vrlo su interesantno stivo za citanje. Nije neophodno imati paragrafe kako bi zavrsili igru, oni samo prevazilazenje nekih situaciji cine mnogo laksim.

Kreatori igre su mnogo vremena ulozili da igru uoblice. Dok je sveobuhvatna atnosfera u toku igranja mracna, nasilna, ipak cete naci dovoljno humora u njoj samo ako budete dovoljno razgledali sa strane.

Wasteland je jedna od onih igara za koje treda dosta vremena. Igra je prosto u celini fantasticna.
Po mom skromnom misljenju preteca je jedne druge igre, tj. jednog serijala koji je dosao 10 godina kasnije i isto toliko godina se zadrzao.
Govorim o igri Fallout i serijalu koji je od njega nastao, ali to je prica za neki naredni clanak.

Share Button
Tagged under: , , ,
TOP
Verified by MonsterInsights